Om Oss

MALENAS BERÄTTELSE

Malena Billeqvist

Om man kunde leva sitt liv baklänges hade jag förstått varför saker kommer in i ens liv just där och då. De kommer när man är redo och vissa saker behöver mogna, och tyvärr behöver även vissa händelser ske i ens liv. Man växer av den erfarenheten och kommer ur dem starkare. Och det är jag tacksam för idag.

Kärleken till det österländska startade i tonåren när jag tränade kampsport. Meditationen i dojon efter träningen gav känslan av en inre stillhet och ett skarpare sinne. De stunderna lade grunden för riktningen i mitt liv när jag nu reflekterar tillbaka. Jag minns precis hur det såg ut i träningslokalen och hur vi ofta stannade kvar efteråt en stund.

Det var många människor som inspirerade mig där och jag älskade den respektfulla samhörigheten. Som ensam tjej i klubben med ett gäng killar var just den stunden i meditationen väldigt skön, när allt blev stilla. Meditationen fick jag där som ung tjej och andningsövningar. Så starten var tidig.

Yogan kom och gick i mitt liv flera gånger, men lågan väcktes aldrig. Jag sökte runt och gick kurser, men hittade inte rätt. Meditationen fanns dock alltid kvar. Förmodligen var jag inte där ännu, även om jag var nyfiken på det.

Starten med kinesisk medicin kom egentligen tidigt. När jag var 15 år hamnade den första boken om kinesisk medicin i mina händer. Jag visste att någon gång kommer tiden för detta. Den boken har jag burit med mig sedan dess. Det är ändå mystiskt och spännande att jag redan då visste någonstans att tiden skulle komma. Det hände ibland att jag tittade på utbildningar, men det var för komplicerat.

Så yoga, meditation och kinesisk medicin bjöds in väldigt tidigt i mitt liv, men endast meditation stannade just där och då.

I gymnasiet kom gruppträningen in i mitt liv, och jag blev instruktör på flera olika gym, alla sorters klasser. Den rollen har jag ännu kvar. Har nog instruerat i det mesta. Tacksam för att jag fått den erfarenheten tidigt, vilket har gett mig grunden att kunna vara bekväm i rollen som instruktör/lärare. Sista året i gymnasiet erbjöd SATS en utbildning i Stockholm för att jag sedan skulle arbeta för dem, men då tackade jag nej för att jag ville komma utomlands.

Så efter gymnasiet var jag utomlands under ett par år hit och dit och väldigt sökande i mitt liv, mycket olika jobb, företag, projekt. Var rätt orädd och hade inga problem att flytta runt. Att känna sig bekväm i sitt eget sällskap är viktigt.

Vid flera tillfällen var jag även tacksam för att jag hade tränat meditation och kunde hålla mig lugn i situationer som krävde ett skarpare sinne. Jag provade olika yogaklasser utomlands, men mitt hjärta klappade inte ditåt. Jag drogs till annan träning.

I kinesisk medicin talar man om livets portar, och efter åren på olika platser utomlands med många minnen och erfarenheter, gick jag in i nästa port… Jag tycker att livets portar är ett vackert uttryck, som olika utvecklingsfaser i livet. När man växer och går vidare in i ett nytt kapitel.

Längtan efter att få ro gjorde att jag lämnade min hemstad och grunden i Norrköping för att flytta till Göteborg, eftersom jag då hade träffat mina barns pappa. Jag hade alltid vetat att jag skulle flytta till Göteborg, så det var inget svårt val. Jag hade redan varit på arbetsintervjuer och var på väg dit innan.

Många högljudda men hektiska år väntade… för att uttrycka det milt, med fortsatta studier, drift av olika företag, jobb som spachef, graviditet och att få barn, bygga hus. En dag mitt i allt när jag vaknade hade min käke låst sig. Jag kunde inte öppna munnen… En MR-röntgen visade att disken var trasig. Jag ignorerade det till viss del och fortsatte i samma tempo. Det var helt galet om man ser tillbaka. Smärtan var egentligen mycket stark. Jag var sådan som person att jag fortsatte ändå… Jag vägrade att lyssna på kroppen och backa tillbaka. Nu när jag ser tillbaka blir jag lite rädd för mig själv. Jag ställde så höga krav på mig själv, och det hade jag haft hela tiden. Jag var en mycket driven ung kvinna som hade ett mål i sikte.

Akupunkturen blev min räddning för smärtlindring under dessa år för smärtan i käkleden, och till slut, efter 3 år, hamnade jag hos en specialist i Jönköping som hjälpte mig och läkning kunde ske.

Kanske var det här någonstans jag började hitta mig själv igen. Saker händer, och man får en påminnelse om att livet passerar. “Vad gör jag egentligen med mig själv?” var frågan.

Och då var det dags för mig att gå igenom en annan livsport.

Var börjar man egentligen när man vet att förändring behöver ske? Jag har ofta vågat ta chanser, men när man har familj blir man mer bromsad. Men jag är en person som inte klarar av att stanna i något när själen kallar mig vidare mot något annat.

Så… Jag slutade mitt arbete ändå och chansade på att leva bara på mitt eget företag och även studera igen. Jag började pendla till Norrland och läsa till Hälsocoach. Där var det yoga på schemat… jag vet inte om det var stillheten i Norrland eller om tiden var mogen, men nu landade det rätt och människor dök upp i mitt liv som guidade mig i rätt riktning.

En av mina mentorer inom coachning tryckte på rätt knappar… för jag startade igång min 1-åriga medicinska yoga-utbildning. Det var yoga på schemat varje dag… förändringen i mig var något mina barn märkte. Mina barn hade fått en ny mamma på morgonen… jag stressade inte på samma sätt.

Sedan följde utbildningar i Yin yoga med flera olika lärare, kortare utbildningar i Hatha yoga. Men det var den lugna yogan som var viktig just då.

Och när jag släppte taget stod Jens där framför mig… Av en slump… En av de få lärarna i Sverige inom kinesisk medicin – akupunktur. Precis då startade han en ny omgång elever på 3 år på Jihanshide-skolan. Jens förändrade mitt liv – på många sätt. Jens är en av mina mentorer i livet och han vägleder mig på ett sätt där förändringar är välkomna. Han påminner ofta om att man ändrar sig hela tiden för att man utvecklas, och det är precis som det ska vara.

Under min praktik på sjukhuset i Kina hade jag samtal med en läkare om att välja inriktning inom akupunkturens värld – han vägledde mig med orden att du kommer inte välja själv, utan det kommer komma ändå. Släpp tanken bara. Samma här… jag har stretat emot och försökt välja en annan riktning, men ödet drar mig skrattretande tillbaka till den inriktningen… så nu låter jag det ske som sker.

Så helt plötsligt så innehöll mitt liv utbildningar i Yoga, medicinsk yoga, Yin yoga, flödesyoga och samtidigt läste jag kinesisk medicin, åkte till Kina och praktiserade genom Zhejiang Chinese Medical University. Totalt 3 år kinesisk medicin samt ett 1 år västerländsk basmedicin, sedan tentor och inlämningar för att bli godkänd i Kinesiska Akupunkturförbundet.

Jag öppnade en egen yogastudio, hade event, workshops, träningsresor, konferensträningar och fulla klasser på mitt arbete. Jag samarbetade med stora träningsprofiler och idrottare i Sverige. Jag kom hem från Kina i november 2019 och sedan kom Corona.

2020/2022 var fruktansvärt tuffa år. Att driva eget företag, min mamma fick en dödsdom, andra människor blev sjuka, gymmet där jag jobbade brann ner, jag hade ingen aning om kunder, och min sjuka häst hamnade på djursjukhuset. Osv. Dessutom var en separation på väg, men jag bestämde mig för att ta en dag i taget och andas igenom allt detta. Det var minst sagt kämpigt. Hopp och förtvivlan – ärligt talat vet jag inte hur jag faktiskt klarade av allt och ändå fortsatte jobba och hålla humöret uppe. Trots allt motstånd uppnådde jag de bästa resultaten i mitt företag. Det sporrade mig att hålla ut lite till.

Sedan gick jag igenom en livsomvälvande period och insåg att motgångarna sporrade mig. Jag försökte lista ut vad som gjorde mig unik.

Jag började arbeta på ett annat sätt och integrerade min kinesiska medicinska utbildning när jag undervisade yoga. Jag inkluderade även det i mitt arbete som personlig tränare. Plötsligt hade jag hittat mitt unika jag. Jag började träna elitryttare med mental träning, andningsövningar, styrketräning och yoga. Plötsligt hade jag skapat mitt eget koncept som var helt i linje med mitt sanna jag.

Så bestämde jag mig för att 2023 skulle vara mitt år – att äga mitt liv igen och våga utveckla det jag ville göra för att kunna leva det livet jag drömde om. Jag gjorde en strategisk plan och fokuserade på målen. Vad längtade jag efter? Hur ville jag leva? Med facit i hand förstår jag nu hur viktigt det är att stanna upp, reflektera och våga prova nytt. Det är något jag vill utforska vidare i mitt liv och fortsätta utveckla min yoga och min kunskap inom kinesisk medicin.

I januari frågade min chef på jobbet hur jag ville utvecklas under våren och jag sa att jag var sugen på att utforska mer dynamisk yoga. Jag behövde något nytt i mitt liv. Jag älskar verkligen att få utvecklas. Jag letade runt efter utbildningar, men ingen kändes riktigt rätt. Jag tänkte att det kommer när det kommer.

En dag i början av mars 2023 dök han plötsligt upp – Alexander med sin dynamiska yoga. Man får det man ber om brukar jag säga. Ödet korsade våra vägar och det kändes på något sätt förutbestämt. Vi är väldigt olika – jag är snabb, medan Alexander är långsammare. Han har sin erfarenhet och jag har min, men tillsammans har vi mycket kunskap och kompletterar varandra.

Det var inte glasklart direkt att vi skulle ha ett projekt tillsammans, men vi började diskutera tankar om retreats/resor och hur man kan leva livet fullt ut. Jag funderade många gånger över om jag verkligen kunde ha tillit till någon som jag inte känt så länge, om jag vågade ta en risk. Men jag tänkte att om man inte har provat så vet man inte.

Plötsligt hade Sweden Yoga Retreats blivit verklighet, och jag tror att jag har passerat en portal igen och ett nytt kapitel är på väg in i mitt liv.

Vi har allt du behöver för att guida dig igenom livets portar med inspiration, yoga, mat och meditationer. Du behöver bara ha tillit till att du har kommit till vår hemsida av en mening.

En mening av paus, en mening av glädje… Alla har vi olika uppfattningar och det är det som gör livet vackert.

🙏 / Malena

Untitled (400 × 252 px) (322 × 518 px)